Apple дозволила користувачам з ЄС завантажувати додатки з сайтів розробників

23:31, 16.04.2024

Apple дозволила користувачам з Євросоюзу завантажувати і встановлювати застосунки в обхід App Store, безпосередньо з сайтів розробників. Для цього розробникам доведеться відповідати деяким вимогам і отримати від Apple дозвіл, однак важливим є сам факт, що користувачі iPhone з ЄС зможуть завантажувати і встановлювати застосунки з сайтів компаній.

Раніше Apple старанно боролася з установками застосунків в обхід офіційного магазину, що давало змогу практично безроздільно контролювати грошові потоки на платформі та спрямовувати їх у потрібне русло. Однак "Закон про цифрові ринки" (DMA) змінив стан речей. Він накладає на технологічних гігантів зобов'язання, які, за задумом законодавців, дадуть змогу розвинути здорову конкуренцію і захистять споживачів від зловживань.

Представник Apple розповів журналістам, що розробники, які бажають розповсюджувати застосунки безпосередньо, можуть скористатися цією можливістю вже в другій беті iOS 17.5. Для цього їм доведеться погодитися з новими умовами Apple в ЄС, включно з "технологічним збором" у €0,5 за кожну інсталяцію застосунку понад один мільйон за останні 12 місяців, незалежно від способу розповсюдження. Уникнути цього можна лише відмовившись від нових умов Apple, а значить і від нових можливостей за "Законом про цифрові ринки".

Щоб поширювати застосунки напряму, необхідно не порушувати умов співпраці з Apple і підтвердити готовність самостійно вирішувати спори про інтелектуальну власність, опрацьовувати запити від органів влади на видалення інформації та надавати техпідтримку користувачам. Крім того, Apple має перевірити, що в застосунку немає шкідливого коду - цей автоматичний процес називається "нотаризацією". Таким чином, Apple продовжує наполягати, що завантаження застосунків в обхід офіційного магазину небезпечне.

Під час першої спроби завантажити застосунок із сайту розробника користувачеві iOS доведеться надати дозвіл на встановлення. Поточна версія механізму змушує користувача кілька разів підтвердити дозвіл на встановлення сторонніх застосунків, однак після цього процес помітно спрощується. Apple повідомить користувача, що за "оновлення і покупки відповідає розробник", а також запропонує "перевірити інформацію про застосунок". За словами компанії, все перераховане вище - розумні заходи безпеки, що відповідають вимогам DMA.

Критики цього підходу вже заявили, що своїми численними застереженнями Apple залякує користувачів і примушує їх відмовитися від завантаження застосунків поза офіційним магазином. У Європейської комісії теж є деякі претензії до Apple, що послужило приводом для розслідування. Зокрема, Єврокомісія має намір перевірити обґрунтованість введених Apple комісій.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна