Google намагається вклинитися в партнерство Meta і Ray-Ban, але навряд чи досягне успіху

23:17, 21.07.2024

Meta має намір купити близько 5 % компанії EssilorLuxottica, яка володіє Ray-Ban і саму оцінюють у $88 млрд. Але зблизитися з модним брендом хоче не тільки гігант соцмереж - до керівництва компанії нещодавно звернулася Google з пропозицією випустити розумні окуляри з помічником на основі штучного інтелекту Gemini. Але навряд чи партнерству з Meta щось загрожує, вважає The Verge.

Власник бренду Ray-Ban - європейська компанія EssilorLuxottica зі світу моди, а не ризикований стартап із кремнієвої долини. Зараз EssilorLuxottica намагається впоратися зі складнощами, викликаними інфляцією і високими витратами - вони впливають на її маржу. За минулий рік акції компанії подорожчали лише на 7 %, і це гірше за середню динаміку у європейських "блакитних фішок". При цьому значну частину доходу від розумних окулярів EssilorLuxottica залишає собі - вони дорожчі у виробництві і далеко не такі прибуткові, як звичайні.

Поки складнощів це не створювало, тому що продажі окулярів Meta Ray-Ban ще не вийшли на рівень, за якого вони знизять загальну маржу EssilorLuxottica. Але якщо сформована тенденція продовжиться, відвантаження розумних окулярів найближчими роками зростуть до мільйонів одиниць: за останні кілька місяців було продано більше одиниць останньої моделі Meta Ray-Ban, ніж першої версії за два роки.

Meta, яка тримає курс на створення метавсесвіту, отримала в особі EssilorLuxottica партнера, що володіє смаком і досвідом у виробництві окулярів, які люди хочуть носити. Гігант соцмереж навряд чи став би витрачати $5 млрд на маркетинг, щоб змусити аудиторію бренду одягу Supreme (нещодавно куплений EssilorLuxottica за $1,5 млрд) носити окуляри, розроблені самою Meta, - але ті самі кошти на балансі EssilorLuxottica в обмін на акції здатні і не на таке.

Водночас Google тримає курс на ШІ, і пошуковий гігант чудово розуміє, що найкращий форм-фактор для Gemini - це не телефон, а окуляри. Минулого року Google відмовилася від роботи над власними окулярами і вирішила обмежитися ліцензуванням технологічних рішень. Але навряд чи компанія зможе вибити Meta з партнерства з EssilorLuxottica, адже для неї воно життєво необхідне як етап у реалізації стратегії побудови метавсесвіту. Проте Google вже доводилося працювати з Luxottica (до злиття з Essilor) в епоху Google Glass Сергія Бріна (Sergey Brin) - але той проєкт провалився.

Провалився не тільки він - складні часи переживає і виробник окулярів доповненої реальності Magic Leap, який тільки цього тижня звільнив увесь свій відділ продажів і маркетингу з 75 осіб. Тепер компанія має намір випускати компоненти для інших гравців, які мають намір виробляти власні окуляри доповненої реальності. Її проблеми почалися ще 2018 року, коли провалилися продажі перших Magic Leap. У 2022 році врятувати Magic Leap міг державний інвестиційний фонд Саудівської Аравії, який погодився купити контрольний пакет акцій компанії. Але кошти переказували частинами двічі на рік залежно від цільових показників, які демонструвала компанія, і їх вона досягти не змогла.

Продажі гарнітури Magic Leap 2 минулого року виявилися набагато нижчими за очікувані, і відділ продажів отримав лише 55 % своїх бонусів. Зате технологічні напрацювання компанії досі набагато цікавіші, ніж у конкурентів - розробники обладнання минулого року отримали 150 % бонусів. Зараз Magic Leap розробляє з Google модифіковану версію своєї гарнітури, яка працюватиме на платформі Android XR, але це знову буде дорогий комплект розробника без чітких сценаріїв використання пристрою споживачами або підприємствами.

Початковий ажіотаж навколо Magic Leap можна порівняти з ажіотажем навколо стартапів у сфері генеративного ШІ - нова бульбашка вже починає лопатися в різних куточках світу, а занепад першопрохідника в сфері пристроїв доповненої реальності був повільним і болючим.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна