Безпечний месенджер Signal запідозрили в роботі на уряд США

01:00, 09.05.2024

Служба обміну зашифрованими повідомленнями Signal є вкрай популярною серед користувачів, які дбають про конфіденційність своїх листувань. Його завантажили понад 100 млн користувачів, а серед його прихильників значаться такі постаті як Едвард Сноуден (Edward Snowden) та Ілон Маск (Elon Musk). Але насправді месенджер може бути не таким надійним - однією з причин для сумнівів є постать голови правління Signal Foundation Кетрін Мар (Katherine Maher), пише ресурс City Journal.

Платформа управляється некомерційним фондом Signal Foundation, а технологія, що лежить в її основі, спочатку фінансувалася за рахунок гранту в розмірі $3 млн від підконтрольного американській владі "Фонду відкритих технологій" (OTF - Open Technology Fund). Останній, зі свого боку, виділився з "Радіо Вільна Азія", створеного в роки холодної війни для антикомуністичної пропаганди. OTF фінансувала Signal, щоб забезпечити "зашифровані інструменти мобільного зв'язку ... захисникам вільного інтернету в усьому світі".

Є думка, що між OTF і американською розвідкою існує глибокий зв'язок. OTF згодом дедалі більше нагадує ініціативу "Держдепартаменту, який планував використовувати створені хакерами відкриті інтернет-проекти як інструменти для [реалізації] цілей американської зовнішньої політики". Якщо це правда, то не можна виключати і втручання влади США в діяльність Signal.

Ще однією ймовірною проблемою видається фігура нинішнього голови правління Signal Foundation Кетрін Мар, яка раніше брала участь в операціях зі зміни режиму в різних країнах, включно з подіями "арабської весни" - тоді вона керувала ініціативами в галузі цифрових комунікацій на Близькому Сході та в Північній Африці. Вона налагоджувала відносини з дисидентами і застосовувала американські технології для організації "кольорових революцій".

У 2016 році вона стала гендиректоркою Wikimedia Foundation, а у 2024 році очолила Національне суспільне радіо США. У "Вікіпедії" Мар проявила себе як борець проти "дезінформації" і зізнавалася, що онлайн-цензура на платформі координувалася в "бесідах з урядом". Вона відкрито підтримувала видалення ймовірних "фашистів", включно з колишнім президентом США Дональдом Трампом (Donald Trump), із цифрових платформ, а Першу поправку до конституції США, яка гарантує свободу слова в країні, називала "проблемою номер один" в усуненні "поганої інформації".

У 2022 році пост президента Signal Foundation зайняла Мередіт Віттакер (Meredith Whittaker), яка найняла Мар на пост голови правління, оскільки обидві пов'язані з OTF. Віттакер і сама є непростою фігурою: 2018 року, працюючи на високій посаді в Google, вона спровокувала в компанії страйк, зажадавши запровадження політики MeToo і заснування посади директора з різноманітності.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна