Amazon таємно готує власного конкурента для ChatGPT

16:50, 25.06.2024

Бачачи потенціал технологій генеративного штучного інтелекту, мало хто з гігантів IT-ринку хоче втрачати відповідні можливості. Якщо Microsoft інвестує кошти безпосередньо в стартап OpenAI, то Amazon намагається розробляти конкурента ChatGPT власними силами, як повідомляють обізнані джерела. Профільний проєкт Amazon отримав умовне позначення Metis.

Про це повідомляє видання Business Insider з посиланням на власні джерела. Найімовірніше, секретний проєкт Amazon успадкував ім'я Metis від давньогрецької богині мудрості, яка в російськомовних джерелах згадується як Метида. За задумом творців, доступ до цього чат-бота надаватимуть клієнтам через звичайний веб-браузер, як це відбувається з ChatGPT і подібними рішеннями.

Грецьку міфологію підтримує і назва ШІ-моделі, що лежить в основі Metis, яка носить позначення Olympus. За наявними даними, ця модель є більш продуктивною версією публічно доступної Titan. У найпростішій версії взаємодії з користувачами Metis буде здатна видавати відповіді в текстовому вигляді та зображеннях, нагадуючи клієнтам спілкування зі звичайною людиною. Модель також передбачає надання посилань на джерела інформації у своїх відповідях, підтримує уточнювальні запити і вміє генерувати зображення.

Amazon хоче навчити Metis працювати за методом генерації з доповненою вибіркою, який має на увазі використання для відповідей на запити інформації, яка виходить за рамки тих масивів, на яких велика мовна модель Olympus проходила навчання. Це дасть змогу давати більш актуальні відповіді на ті запитання, у сфері яких інформація оновлюється дуже оперативно. Зокрема, у чат-бота Amazon буде доступ до свіжих даних про курсову вартість цінних паперів, чим не можуть похвалитися деякі конкуруючі рішення.

Metis зможе виступати і в ролі так званого ШІ-агента, який допоможе частково автоматизувати завдання, пов'язані з опрацюванням користувацьких даних. Системі буде під силу скласти оптимальний маршрут подорожі клієнта у відпустці та забронювати квитки на потрібні рейси. Amazon у сегменті систем штучного інтелекту перебуває серед відстаючих, а тому прагне швидше надолужити згаяне. Цього року компанія розраховує отримати до $1 млрд виручки, так чи інакше пов'язаної зі штучним інтелектом, а в наступні роки збільшити цю суму до десятків мільярдів доларів США. Глава компанії Енді Джессі (Andy Jassy) особисто курирує розробку чат-бота Metis і мовної моделі Olympus, як підкреслюють джерела.

Старший віце-президент Amazon і провідний науковий радник Рохіт Прасад (Rohit Prasad) водночас очолює підрозділ із розробки сильного штучного інтелекту, який вирішує найамбітніші завдання компанії в цій сфері. Віце-президент Amazon Вішал Шарма (Vishal Sharma) також залучений до роботи над проектом Metis. До команди долучилися і фахівці, які мають досвід роботи над голосовим асистентом Alexa. Частина їхніх напрацювань буде задіяна для створення фірмового чат-бота. Якщо все піде за планом, то Amazon представить Metis у вересні цього року на традиційному заході, який зазвичай розкриває новітні успіхи в удосконаленні Alexa. Деякі фахівці компанії налаштовані песимістично щодо Metis, оскільки вважають, що було втрачено багато часу, і конкуренти пішли далеко вперед.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна