Amazon втрачає мільярди на Alexa і розумних колонках, але ШІ може все виправити

23:28, 11.08.2024

Збитки Amazon від розумних колонок Echo з голосовим помічником Alexa за останні п'ять років сягнули $25 млрд. Однак із появою штучного інтелекту компанія побачила майбутнє Alexa у зв'язці з генеративним ШІ і не має наміру відмовлятися від свого голосового помічника.

З моменту своєї появи на ринку розумні колонки Echo з голосовим помічником Alexa, розроблені компанією Amazon, продавалися зі збитками. Ця маркетингова стратегія, відома як "лідер втрат", передбачає продаж товару за ціною, нижчою за собівартість, з метою залучення клієнтів і отримання прибутку від супутніх товарів або послуг.

Незважаючи на те, що Amazon вдалося домогтися широкого поширення своїх пристроїв і, за словами засновника компанії Джеффа Безоса (Jeff Bezos), на початок цього року Alexa була присутня в 100 мільйонах будинків і на 400 мільйонах пристроїв, фінансові показники виявилися невтішними.

Як повідомляє видання TechCrunch з посиланням на The Wall Street Journal, за період з 2017 по 2021 рік підрозділ Amazon, що займається розробкою пристроїв, зазнав збитків у розмірі 25 мільярдів доларів. Тільки за один 2022 рік збитки від цього підрозділу склали $10 млрд, при цьому Amazon була змушена скоротити кілька сотень співробітників.

Основна проблема Alexa, на думку аналітиків, полягає в обмеженості її можливостей. Більшість запитів до Alexa пов'язані з програванням музики, управлінням освітленням і встановленням таймерів. Однак компанія намагається вирішити цю проблему, залучаючи сторонніх розробників до створення нових навичок для асистента, а наприкінці минулого року представила попередню версію з підтримкою генеративного штучного інтелекту.

Цікаво, що проблеми відчувають й інші голосові помічники. Споживчий інтерес до Google Assistant і Siri знизився, а Bixby від Samsung і Cortana від Microsoft і зовсім припинили своє існування. Проте ні Google, ні Apple не збираються відмовлятися від своїх голосових помічників. На конференції WWDC у червні Apple представила оновлену Siri в рамках своєї нової ініціативи Apple Intelligence, а Google підтвердила, що Assistant отримає оновлення на базі Gemini.

У листопаді виповнюється десять років з моменту анонсу Alexa і колонок Echo. Цілком можливо, що найближчим часом Amazon представить своє бачення розвитку голосового помічника на наступні десять років. "Ми завжди вважали Alexa сервісом, що розвивається, і постійно вдосконалювали його з моменту його появи в 2014 році, - заявили в компанії. - Наша давня місія полягає в тому, щоб зробити спілкування з Alexa таким самим природним, як розмова з іншою людиною, і з таким стрімким розвитком генеративного штучного інтелекту, те, що ми задумали, тепер цілком досяжно".

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна