Нова документалка HBO розкрила особистість творця біткоїна, але це не точно

22:55, 09.10.2024

Напередодні телеканал HBO показав 100-хвилинний документальний фільм "Електричні гроші: таємниця біткоїна" (Money Electric: The Bitcoin Mystery). Творцем криптовалюти було названо канадського розробника ПЗ Пітера Тодда (Peter Todd), однак сам він відхрещується від цього досягнення.

Стрічка містить кілька інтерв'ю з людьми, які були пов'язані з біткоїном від самого початку. Серед них: Адам Бек (Adam Back), якого вважали найвірогіднішим кандидатом на роль творця біткоїна, відомого під псевдонімом Сатоші Накамото (Satoshi Nakamoto); інвестор Роджер Вер (Roger Ver); маркетолог Семсон Моу (Samson Mow) і Пітер Тодд. Автор фільму Каллен Хобак (Cullen Hoback) навів непрямі докази, зокрема повідомлення на форумі Bitcoiner, згідно з якими Сатоші Накамото - це Тодд. Сам програміст назвав цю думку "безглуздою"; в якийсь момент він сказав: "Сатоші Накамото - це я", - але потім посміявся над цим.

Особистість Сатоші Накамото, чи то одна, чи то кілька людей, є предметом численних спекуляцій з моменту появи біткоїна в січні 2009 року. Зараз криптовалюта стала потужним фінансовим інструментом. Протягом багатьох років видання висували різні припущення про те, хто такий Сатоші Накамото. У 2014 році Newsweek заявив, що це фізик Доріан Накамото (Dorian Nakamoto), але сам він це припущення відкинув. У 2015 році New York Times вказала на вченого Ніка Сабо (Nick Szabo). Австралієць Крейг Райт (Craig Wright) проголосив себе Сатоші Накамото, але британський суд встановив, що і цей кандидат творцем біткоїна не є.

На платформі розробників GitHub Тодд значиться як консультант із прикладної криптографії з Торонто. У профілі LinkedIn він зазначений як "головний скептик" постачальника послуг безпеки Coinkite, старший науковий співробітник анонімного гаманця Dark Wallet і старший науковий співробітник проекту Mastercoin. У 2011 році він здобув ступінь бакалавра в Онтарійському коледжі мистецтва і дизайну (OCAD). "Біла книга" біткоїна вийшла 2008 року; криптовалютна мережа запрацювала 2009 року. Тодд багато років значився як імовірний автор проєкту. Сатоші Накамото перестав нагадувати про себе в 2011 році, але залишається важливою фігурою. У його гаманцях зберігаються понад мільйон біткоїнів - за поточними цінами це близько $62,4 млрд. Будь-яка дія творця мережі може обрушити котирування криптовалюти, але його активи перебувають без руху вже багато років. Розкриття особи творця біткоїна може вплинути на готовність урядів і корпорацій користуватися найбільшою криптовалютою.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини


купить телефон в Одесі, Україна