Як вибрати келих?! Правила і рекомендації

15:35, 03.09.2023

Припустимо, бажаєте випити вина. Справжнім поціновувачам хорошого вина відомо - келих і його форма відіграють аж ніяк не останню роль у передачі смакових якостей цього напою. Також мають значення:

  • матеріал келиха,
  • товщина його стінок,
  • форма, яка, мабуть, є навіть найголовнішою.

Останній пункт важливий, бо всьому виною феноли, що містяться у вині. Якщо келих широкий і чим більша поверхня вина контактує з повітрям, тим швидше фенольні сполуки перетворюються на ефіри, змінюючи смак напою - він стає більш вираженим, сухим. Тож якщо планували комусь подарувати дорогу пляшку, то не підберіть одразу ж і келихи, наприклад, від бренду ZIEHER. В мультибрендовому бутіку подарунків Empire Hall https://empirehall.com.ua/magazin/posuda-dlya-napitkov1/bokali-i-stakani1/zieher-ru на вас очікує великий асортимент посуду та не тільки.

келих для вина ZIEHER

Білл Гейтс надає перевагу сухим червоним винам з Франції

Келих – важлива складова смаку

Варто нагадати, що на язику людини знаходяться різні рецептори, що відповідають за сприйняття смаку - солодкість ми виразніше за все відчуваємо кінчиком, гіркоту відчуваємо близько гортані, солоний присмак буде відчутний на будь-якій ділянці, а кислинку найчіткіше передають боки язика. Правильно підібраний келих підкреслить потрібні нотки, і допоможе спрямувати потоки рідини так, щоб її можливі недоліки були менш відчутні. Лише в "правильному" келиху вино розкриє себе цілком і повністю.

Вибір келиха - запорука того, що всі ці показники проявлять себе в потрібних дозах, подарувавши незабутній смак справжньому цінителю.

Велика чаша допоможе букету швидко розкрити всі свої принади, а злегка розширена верхня частина допоможе сповна насолодитися його фруктозністю. У поєднанні з точною спрямованістю ковтка вина на потрібні ділянки рецепторів, келих допоможе розкрити всі переваги вживаного вина.

Як правильно вибрати потрібний келих?

Основне правило підбору келихів:

  • для червоних вин слід використовувати великі келихи,
  • білим потрібні середні,
  • міцні напої потребують малих, оскільки слід відчути не кількість алкоголю, а фруктовий смак.

Винні келихи мають широкий низ і звужуються до верху. Для червоного вина потрібні келихи округлої форми, білим винам кращі витягнуті. Ніжка має бути довгою настільки, щоб людина, яка п'є з келиха, не гріла пальцями вино, а зручно тримала келих за ніжку, не залишаючи на склі слідів пальців. Об'єм келихів для червоних вин має бути 120-150 грамів, для білих дещо менший - 65-90 грамів.

Також варто знати:

  1. Набори для шампанського - їхній вигляд усім відомий - зазвичай вміщують у себе не більше 170 мл.
  2. Келихи для коньяку найбільш "пузаті", бо коньяк потрібно гріти в руці, чому сприяє форма келиха. Місткість такого келиха дуже різноманітна - від 70 до 400 мл.
  3. Для сухих вин використовують келихи форми "шардоне", близько 200 мл.
  4. Портвейну великий келих у жодному разі не підходить - його п'ють із келиха-зменшеної копії "бордоських" - 160 мл.
  5. Вермут правильно пити з келихів для віскі.
  6. Віскі, власне, теж люблять "тублерс" - низькі, з широким товстим дном, склянки.
  7. Горілку п'ють із вузьких чарок, бо тільки вони здатні спрямувати пекучий напій у потрібну частину горла.

Підбиваючи підсумки, редакція Smartphone.ua виокремлює 3 принципи, якими варто керуватися, обираючи келих для алкоголю:

  • форма;
  • якісні характеристики матеріалу (прозорість, колір);
  • чистота вихідних матеріалів.

Джерело: SmartPhone.ua


Обговорення новини

Коментариев пока никто не оставил. Станьте первым!
:)8-):cry:=-):-D:angry::-[:(:devil:,)
укажите цифры с картинки
 

Попередні новини